Tidigare filmer hösten 2023

MADELEINE OCH TAXICHAUFFÖREN

Måndag 9 oktober 19.00

1 tim 31 min

Taxichauffören Charles har en dålig dag på jobbet, ända tills han får en oväntad ny körning, med en ovanligt varm och pratglad 92-årig dam. Det blir en lång dag, och början på en varm vänskap. I en slags ”road movie” genom Paris olika stadsdelar får vi i korta berättelser ta del av Madeleines händelserika och minst sagt dramatiska liv.


En engagerande historia med övertygande skådespelare, bra sound track och ett mycket gripande slut. 


Visas i samband med årsmötet för BioKontrast.

DE OSTYRIGA  

Måndag 23 oktober 19.00

2 tim 15 min

Köpenhamn sjuder av förändring när jazzmusiken sveper genom mellankrigstidens Europa. Maren, äldsta dottern i ett fattigt hushåll, insuper det nya med stor entusiasm. Men hennes ungdomliga trotsighet och livslust tolereras inte av omgivningen och hon skickas till kvinnoanstalten på ön Sprogø. Här börjar hon snart göra uppror - med långtgående konsekvenser.


Ett storslaget drama om ett av de mörkaste kapitlen i vår samtidshistoria.


Bästa nordiska film vid Göteborgs filmfestival.

I NÖD OCH LUST    

Måndag 6 november 19.00

1 tim 29 min

Jean är en lyckligt gift borgmästare i en fransk småstad. Men precis när han  planerar för sin återvals-kampanj meddelar hans hustru Edith att hon alltid har känt sig som och velat bli man, och nu vill löpa linan fullt ut…

Först tror han att hon skämtar men snart står både äktenskapet och kampanjen på spel i denna glimrande franska komedi.

AFTERSUN

Måndag 20 november 19.00

1 tim 41 min

Sophie och hennes nyskilda pappa upplever en idyllisk semester tillsammans, men när hon 20 år senare tittar tillbaka på sina minnen framträder en annan bild av hur hon minns sin pappa. En helt underbar film om föräldraskap, minnenas förgänglighet och att plötsligt en dag växa upp.


Aftersun är Charlotte Wells unisont  kritikerrosade debutfilm med Oscarsnominerade Paul Mescal i den manliga huvudrollen.

MIN ÄLSKADE SJÖKAPTEN    

Måndag  4 december 19.00

1 tim 42 min

Howard, en pensionerad sjökapten, bor ensam vid havet och kämpar med att ta hand om sig själv. Hans vuxna dotter Grace anställer en hemvårdare, Annie, som den tjurskallige Howard först inte accepterar. Men så småningom öppnas hans hjärta och de inleder en romantisk relation, som nu dottern vägrar att gå med på…


En charmig irländsk film av den populäre finlandssvenske regissören Klaus Härö.


Filmen har fått utmärkelser på flera stora filmfestivaler, bland annat Publikpriset på årets filmfestival i Chicago.